Home-made Ravioli cu dovlecei și sos de unt și salvie by Chef Bogdan Alexandrescu.
Pe lângă gustul memorabil, Parmigiano Reggiano are foarte multe substanțe hrănitoare și mulți nutrenți care ajută la digestie și ajută organismele de toate vârstele.
Un kilogram de Parmgiano are în compoziție 14 litri de lapte, iar, pe lângă laptele bun, toate celelalte substanțe sunt naturale.
Ți-e poftă? Apucă-te de gătit!
Pentru aluatul de paste, amestecăm 1 praf de sare împreună cu făină, cele 2 ouă, un gălbenuș și 2 lingurițe de ulei de măsline. Omogenizăm bine cu ajutorul mâinlior sau al unui robot de bucătărie. Acoperim cu un praf de făină, apoi învelim aluatul în folie alimentară și îl depozităm la frigider cel puțin o oră.
Pentru compoziție, sotăm ceapa tocată cu puțin ulei de măsline și jumătate din cantitatea de unt, la foc mediu, până devine sticloasă. Adăugăm usturoiul zdrobit, amestecăm timp de 1 minut, apoi îndepărtăm compoziția din tigaie și o păstrăm alături. Adăugăm încă o linguriță de unt în tigaie, împreună cu dovleacul tăiat cubulețe și amestecăm constant la foc mediu, până ce dovleacul devine fraged. Adăugăm vinul alb și puțină apă și gătim încă 4-5 minute, până ce dovleacul se înmoaie și lichidul se evaporă. Asezonăm cu nucșoară rasă și cimbrișor, adăugăm în tigaie ceapa și usturoiul călite, amestecăm, luăm de pe foc și încorporăm Parmigiano ras și piper proaspăt măcinat. Lăsăm compoziția să se răcească ușor.
Pentru ravioli, împărțim aluatul în 6 bucăți, apoi îl întindem cu ajutorul unui sucitor sau al mașinii de paste, până obținem foi subțiri și elastice, de aproximativ 3mm grosime. Putem tăia aluatul întins în cercuri, în centrul cărora adăugăm o linguriță din compoziția cu dovleac și pe care le sigilăm cu un alt cerc de aluat uns pe margini cu puțin ou bătut cu apă, sau putem adăuga pe foaia de aluat netăiată, "cuibulețe" de compoziție cu dovleac, apoi ungem în jurul acestora cu ou bătut cu apă și pliem o altă foaie de aluat deasupra, pentru a tăia cercuri direct cu o formă specială pentru ravioli. Putem depozita ravioli obținuți la frigider/congelator sau îi putem găti imediat, prin fierbere în apă clocotită cu sare până devin al-dente (2-4 minute).
Pentru sosul cu salvie, topim untul într-o tigaie cu puțin ulei de măsline, până bolborosește ușor. Adăugăm frunzele de salvie, luăm de pe foc și amestecăm timp de 10-20 de secunde până se eliberează aroma frunzelor.