Calatoria culinara continua: Raluca a gatit cu gandul la Italia
Calatoria culinara continua: Raluca ne-a gatit salata rucola cu gorgonzola, prosciutto, nuci si pere
Calatoria mea culinara in lumea branzeturilor italienesti continua, iar astazi fac cunostinta cu Gorgonzola Picante de la Igor, pe care o voi include intr-o reteta pregatita chiar de mine. Mie imi place sa gatesc, sa incerc retete si influente noi, sa imi surprind mereu familia si prietenii cu cate ceva bun, asa ca am raspuns bucuroasa provocarii lansate de Fromageria.ro – aceea de a pregati si recomanda eu insami o reteta care sa contina un sortiment de branza. Si am ales Gorgonzola Picante de la Igor.
Gorgonzola este o branza fermentata moale, din lapte de vaca, innobilata cu mucegai albastru (penicilinum gorgonzola). Are o consistenta cremoasa si un gust dens, putin picant – intepator. Din punct de vedere nutritional, este o adevarata mina de aur, fiind un aliment complet, care contine toate elementele esentiale pentru a asigura o nutritie echilibrata. Contine fosfor, calciu si vitaminele A, B1, B2, B6, B12, E, PP, asigurand astfel un aport zilnic de energie si sanatate. Gorgonzola IGOR este produsa din lapte de cea mai buna calitate, provenit doar din zonele aprobate de Consorţiul Branzei Gorgonzola: Novara, Verbania, Biella, Varese, Pavia, Bergamo, Brescia, Cremona, Como, Cuneo, Lecco, Lodi, Milan si Monza.
Reteta la care m-am gandit este o salata consistenta, bogata in proteine si fibre, cu gusturi care se impletesc si care poate fi o optiune ideala pentru pranz sau chiar pentru cina. Am pregatit o salata de rucola cu gorgonzola si prosciutto, cu nuci si pere, pe care am completat-o cu un dressing facut din iaurt si miere. Sa va spun un secret: am invatat aceasta reteta de la un maestru bucatar italian.
Ingrediente:
100 g prosciutto crudo
1 pachet Gorgonzola Picante Igor
rucola
3 pere medii
10 g nuci
ulei de masline
otet balsamic
50g iaurt
3 lingurite de miere
sare si piper
Preparare:
Se asaza salata intr-un bol, se taie prosciutto crudo in fasii lungi si se asaza peste salata, gorgonzola se taie cubulete si se pune in bol, peste celelalte ingrediente. Se curata perele de coaja si se taie cubulete si acestea, iar apoi se adauga in bol. Nucile se taie marunt si se completeaza peste salata. Pentru un gust mai pronuntat sau pentru ca salata sa fie mai crocanta, va recomand sa dati la cuptor nucile pentru 2 minute.
Se amesteca toate ingredientele si apoi se asezoneaza cu ulei de masline si putin otet balsamic, sare si piper si se pregateste dressingul. Mierea se pune peste iaurt, se amesteca bine si apoi intreaga compozitie se toarna peste salata, urmand sa fie amestecate toate ingredientele foarte bine, inca o data. Se poate servi cu paine prajita sau biscuiti sarati.
Pofta buna!
Sursa: http://www.ralucalatoreste.ro/2016/11/calatorie-culinara-gatit-cu-gandul-la-italia/