Cheese & Cocktails – imbinarea surprinzatoare dintre branza si cocktailuri
Cheese & Cocktails – imbinarea surprinzatoare dintre branza si cocktailuri
Cine nu iubeste cocktailurile? Racoritoare, tari, amarui, dulci sau acrisoare, cu o complexitate extraordinara a gustului si a aromelor. Cu siguranta nu v-ati gandit vreodata ca branza si cocktailurile se potrivesc perfect. Avand o varietate generoasa de retete de cocktailuri la dispozitie, ele pot fi „partenerul” ideal pentru platourile de branzeturi.
Insa cum gasim imbinarea potrivita? Anumite tipuri de spirtoase merg bine cu diverse sortimente de branza. Spre exemplu, ginul se distileaza cu o multime de ierburi si fructe, iar gustul sau fresh are note florale, care se potrivesc bine cu branza – de la branzeturile albe, usoare pana la cele mai puternice, cum ar fi cele usor afumate, o Gouda maturata sau chiar branza cu mucegai albastru. De asemenea, branza de capra este o foarte buna prietena a ginului.
Romul este o bautura dulce, distilata cu zahar, de aceea merge bine (la fel ca si tequila), cu branzeturile mai dulci, cum ar fi Gouda, Emmental sau chiar Camembert.
Whisky-ul si coniacul au si ele note dulci si afumate, de aceea se potrivesc la randul lor cu branzeturile mai dulci, dar si cu cele mai usoare.
Vodca, o bautura fara aroma in general, poate fi asezonata cu branzeturi in functie de bauturile cu care se mixeaza.
Sa vedem si cateva exemple de cocktailuri cunoscute si sortimentele de branza potrivite:
Gin & Tonic
Asa cum spuneam mai sus, branzeturile moi si cremoase, precum branza Brie se potrivesc cel mai bine datorita notelor florale accentuate de gin. Totusi, branzeturile cu mucegai albastru, precum Gorgonzola sau chiar Roquefort sunt si ele binevenite alaturi de ginul tonic.
Bloody Mary
Fiind compus din suc de rosii, Tabasco si telina, ai crede cu greu ca acest cocktail poate fi servit alaturi de branza. Totusi, merge chiar foarte bine, in special cu branzeturile servite in mod traditional cu rosii, precum cele uscate si maturate sau cele Italienesti, precum parmezan sau mozzarella. Adauga cateva frunze de busuioc in cocktail si te vei simti ca in Italia.
Manhattan
Un amestec format din aromele dulci ale bourbonului si cele amarui de Vermouth, acest cocktail este perechea perfecta pentru branzeturile mai dulci si mai mature, precum branza Cheddar. Insa merge la fel de bine cu branzeturile cu mucegai albastru, precum Gorgonzola sau Roquefort.