Dacă vrei să afli mai multe detalii despre brânza Gorgonzola, trebuie să știi că aceasta este o brânză originară din Italia și face parte din familia brânzeturilor albastre (blue cheese). Dintre sortimentele de brânză folosite in bucătărie, Gorgonzola este unul dintre cele mai cunoscute si utilizate la diverse preparate.
Documentele atestă faptul că această brânză era folosită încă din secolul al XI-lea. Gorgonzola are un aspect special, o nuanță galbenă, cu vinișoare albastre-verzui. Brânza Gorgonzola are o consistență cremoasă, fiind fabricată din lapte de vacă sau oaie.
Când alegi Gorgonzola, verifică vinișoarele de mucegai, acestea trebuie să fie albastre-verzui. Uită-te la raftul de brânzeturi după Gorgonzola Igor și vei avea parte de o masă gustoasă.
Pentru a pregăti tortelli cu Gorgonzola, cartofi și nuci începem cu aluatul. Se toarnă făină, se face o gaură în centrul ei și se pun celelalte ingrediente: spanacul fiert anterior și stors, ouăle, uleiul și un vârf de linguriță de sare. Cu ajutorul unei furculițe, bateți ouăle și încorporați treptat ingredientele rămase.
Când amestecul începe să se întărească, frământați aluatul cu mâinile, până când se obține un aluat neted și omogen. Acoperiți cu un șervet și lăsați-l să se odihnească în frigider.
Între timp, într-un recipient destul de mare, treceți ricotta printr-o sită, adăugați treptat celelalte brânzeturi, cartofii și ouăle.
Adăugați sare, piper și nucsoara și amestecați totul. În cazul în care umplutura este prea "moale", îngroșați-o cu o felie de pâine fărâmițată.
Pregătiți aluatul într-o foaie subțire, tăiați în dreptunghiuri de 4 cm pe 4 cm. Puneți vârful unei linguri de umplutură în centru și pliați dreptunghiul, apoi dați-i drumul, oferindu-i forma clasică a tortello-ului.
Se fierb tortelli în apă sărată și se amestecă cu untul topit aromatizat cu salvie și nuci zdrobite.